Bekijk hier de educatieve video over hoe een teek leeft en de ziekte van Lyme op ons kan overbrengen.

Vage klachten

Je hoort het steeds meer om je heen. Mensen met vage klachten, die naar de huisarts gaan en vaak wekenlang moeten wachten voor ze terecht kunnen bij een specialist.

Je hoeft geen weken te wachten wanneer je een afspraak maakt in mijn praktijk voor een complete gezondheidscheck*. Een traject via mijn praktijk kan overigens probleemloos naast een traject wat al opgestart is via huisarts en specialist.

Aandacht voor de ziekte van Lyme
Deze maand wil ik speciale aandacht geven aan de ziekte van Lyme. Vorige maand was het in het nieuws, dat bij ondervraging van 1700 chronische lymepatiënten bleek dat 80% niet meer kon werken en hun leven waardeerden met een dikke onvoldoende. Bij 30% is het zelfs zo erg dat ze zelfs denken aan zelfmoord. En dat is natuurlijk verschrikkelijk. Helemaal wanneer je er bij stil staat dat het jou ook kan overkomen dat je besmet raakt met de ziekte van Lyme.

Hoe vaak komt het voor dat mensen gebeten worden door een teek?Jaarlijks wordt 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Het RIVM verwacht zelfs een half miljoen tekenbeten in de komende 2 maanden. Afgelopen jaar kwamen er 27.000 mensen bij die de ziekte van Lyme kregen. Wanneer 1 op de 5 teken besmet is, kan het dus ook zijn dat mensen besmet zijn ….zonder hiervan bewust te zijn.

Is een rode kring het bewijs?
Kom je regelmatig in het bos, dan kan het zijn dat je door een teek gebeten wordt. Wanneer je een rode kring ziet, is dat in ieder geval een bewijs. Maar om het wat gecompliceerder te maken: niet iedere beet zorgt voor een rode kring en niet elke teek is de drager van Lyme (1 op de 5 teken is besmet).

En teken zijn overal en zijn er altijd. Niet alleen in het bos, maar ook in parken, duinen en zelfs in gras maar ook in je eigen tuin. Er zijn wel 100 verschillende soorten teken. De gewone, hout- of schapenteek is de harde teek die overal voorkomt. Naast de gewone teek wordt er steeds vaker een andere soort teek aangetroffen in Nederland die ook andere ziektes blijkt over te brengen.

Overbrengers van de ziekte van Lyme
Bij de meeste mensen is wel bekend dat de ziekte kan worden overgebracht door een tekenbeet. En alsof dat niet genoeg is: er zijn ook andere diertjes die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Bovendien kan het ook nog zijn dat er sprake is van een ander soort besmetting. En deze reageert niet op antibiotica.

Enkele klachten die veroorzaakt kunnen worden door Lyme
Ernstige gewrichtsklachten, hartritmestoornissen, je ziek voelen, erg vermoeid zijn, verstoorde slaap (niet goed kunnen slapen of juist veel willen slapen). Dit zijn maar enkele voorbeelden van klachten, die kunnen wijzen op de ziekte van Lyme.

Kun je getest worden op de ziekte van Lyme?
Omdat het niet goed te testen zou zijn in de reguliere gezondheidszorg, en het dus niet altijd duidelijk is of iemand de bacterie bij zich draagt, worden patiënten vaak niet serieus genomen. Slechts 1 van de 6 chronisch zieke Lymepatiënten is onder behandeling bij een arts of specialist.

Het goede nieuws van het artikel wat je nu leest
Zowel de Lyme als de co-infecties van de Lyme kan ik in mijn praktijk testen! In mijn praktijk heb ik eerder patiënten gehad met Lyme, die na de behandeling klachtenvrij zijn. Dus heb je vage klachten, of ben je gebeten door een teek en wil je extra zekerheid, bel dan vrijblijvend met mijn praktijk. Mijn eventuele behandeling kan ook probleemloos in combinatie met een al gestart traject van antibioticum via de huisarts. Bovendien kan een behandeling in mijn praktijk een oplossing bieden voor de gevallen waarin antibiotica niet werken.

*Wat houdt een gezondheidscheck in?
Daarbij test ik alle functies in je lichaam, zodat we weten wat er verstoord is in je lichaam, waardoor je je ziek voelt. Met testen alleen zijn we er nog niet: dan moet de oorzaak nog worden aangepakt van de symptonen die je hebt en daar heb ik pracht natuurmedicatie voor. Vele patiënten in mijn praktijk voelen zich na daarna weer fit en vitaal.

Stel hier uw vraag