Zo moe zijn dat je na een feestje drie dagen moet bijkomen. Niet goed meer kunnen autorijden omdat je dingen over het hoofd ziet. Niet meer kunnen werken omdat alles je te veel is. Dat betekende het leven met MS, multiple sclerose, voor Marlijn. Een behandeling bij natuurgeneeskundige Nel Visser betekende voor haar een keerpunt.

In 2009 krijgt Marlijn voor het eerst de diagnose MS. Dit is een ziekte waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. De Zeewoldese Marlijn lijdt aan een langzame vorm waarbij ze regelmatig te maken krijgt met nieuwe verlammingsverschijnselen. Behandelingen door een neuroloog moeten ervoor zorgen dat de ziekte wordt vertraagd. De vermoeidheid waarmee MS gepaard gaat, vindt ze het ergste: ‘MS bepaalde mijn leven.

Ik had totaal geen energie of weerstand. Ik moest mezelf op de been houden met veel pijnstillers en accepteren dat dit mijn leven was. Ik stond in de overlevingsstand. Het enige dat een beetje hielp was veel wandelen om de ‘watten’ uit mijn hoofd te krijgen.’ Tijdens één van die wandelingen in de kerstperiode loopt ze Nel Visser tegen het lijf. Nel kan zich die ontmoeting nog goed herinneren. ‘We kenden elkaar vaag maar die dag raakten we echt in gesprek. Ze vertelde me haar verhaal, en ik wist ik dat ik haar kon helpen.’

Marlijn besloot erop in te gaan. ‘Ik was al zo lang uitgeput en het werd alleen maar slechter. Dus wie weet, misschien zou dit helpen.’ Na een intakegesprek volgde een screening. De uitkomst daarvan verbijsterde haar. ‘Ik bleek vergiftigingen te hebben met antibiotica, insecticide en oplosmiddelen. Daarnaast zat er een superbacterie in bijna al mijn organen. Logisch dus dat ik me zo slecht voelde.’

Onder begeleiding van Nel Visser ging ze een voedingssupplement (dat alles aanvult wat het lichaam naast de normale maaltijden nog tekort komt) en UMF- medicatie gebruiken (Ultra Moleculaire Frequente, natuurmedicatie die aangepast is aan de frequentie van het menselijk lichaam). Daarnaast is ze naar haar bloedgroep.gaan eten. ‘De voeding die bij je lichaam past’, legt Nel Visser uit.. De resultaten zijn overdonderend. ‘

Al na een week was het scherpe randje van mijn vermoeidheid af. Ik ben weer helder in mijn hoofd, en niet al moe als ik opsta. Bij de fysiotherapeut boek ik eindelijk vooruitgang, terwijl ik vroeger een hele week spierpijn had van lichte oefeningen. Ik kan het bijna niet geloven!’ Marlijn wordt een beetje emotioneel als ze het vertelt.

‘Mijn ontmoeting met Nel is het mooiste kerstcadeau dat ik me had kunnen wensen. Ik ben nog niet klaar met de behandeling, maar als het zover is, maak ik een afspraak bij mijn neuroloog voor een nieuwe hersenscan. Ik ben zo benieuwd of die laat zien wat ik voel!

Dit verhaal is geschreven voor BlikOpZeewolde door Barbara Marchal. Fotografie Max Wolters.

Stel hier uw vraag